ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πως να προωθήσω τις δημιουργίες μου στα Social Media

small-business-owners-are-live-streaming

Μπορούν όντως τα κοινωνικά δίκτυα να βοηθήσουν τις πωλήσεις μου;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ!

Δεν είναι όμως κάτι που γίνεται αυτόματα.

Το να “ανεβάσουμε” τις δημιουργίες μας σε όλα τα social media που υπάρχουν εκεί έξω και να περιμένουμε ορδές κόσμου να ρωτάνε και να αγοράζουν θα ήταν ομολογουμένως πολύ ωραίο, αλλά απλά ΔΕΝ υπάρχει!

Χρειάζεται υποδομή, στρατηγική, χρόνος, κόπος και πολυεπίπεδη προσπάθεια.

Και επειδή στο άκουσμα και μόνο όλων αυτών τρομάζουμε και δεν θέλουμε να ασχοληθούμε καν, σήμερα θα δούμε το όλο θέμα πιο αναλυτικά και κυρίως ρεαλιστικά.

Ας ξεκινήσουμε…

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους

Πριν ακόμα ξεκινήσουμε το οτιδήποτε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο κεφάλι μας γιατί θα χρησιμοποιήσουμε τα social media και τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε. 

Γιατί λοιπόν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα;

“Για να πουλήσουμε” θα μου πείτε με μία φωνή και θα σας απαντήσω χαμογελώντας συγκαταβατικά… ΛΑΘΟΣ!

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την βιτρίνα ενός καταστήματος. Μοιάζουν πολύ η αλήθεια είναι – σε σημείο του να παρασυρόμαστε κι εμείς οι ίδιοι με αυτή την ιδέα – αλλά δεν είναι. 

Είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία βιτρίνα.

Συγκεκριμένα:

1. Το who is who μας:

Είναι ένα μέσο να γνωρίσει ο κόσμος ποιοι πραγματικά είμαστε, την νοοτροπία και την προσωπικότητα μας. Την ιδεολογία και τις αρχές μας. Την φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς μας. Την αξιοπιστία μας. Την ποιότητα, όχι μόνο των προϊόντων μας αλλά και των ιδίων ημών ως ανθρώπους.

Και όλα αυτά παίζουν τεράστιο ρόλο, ιδίως στην δική μας περίπτωση που σε κάθε τι που φτιάχνουμε βάζουμε κι ένα κομματάκι από το είναι μας.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να αρνηθείτε πως ακόμα κι εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε το από που θα αγοράσουμε κάτι με πρώτο κριτήριο τον ίδιο τον πωλητή και όχι το προϊόν αυτό καθαυτό.

2. Το who is who των πελατών μας:

Αντίστοιχα, είναι και ένα μέσο να μάθουμε κι εμείς πολλά για το αγοραστικό μας κοινό.

Τις αντιλήψεις τους, τις συνήθειες τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Τα κριτήρια με βάση τα οποία αγοράζουν και σε τι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Τους τρόπους πληρωμής και αποστολής που προτιμούν. Το τι τους παρακινεί να προβούν σε μία αγορά και τι τους αποτρέπει. Την οικογενειακή τους κατάσταση και τα επιμέρους αγοραστικά τους χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά όταν καλούμαστε να προσδιορίσουμε το σε ποιους ακριβώς απευθυνόμαστε.

Είχαμε μιλήσει γι’ αυτό στο προηγούμενο άρθρο, θυμάστε;

Επίσης, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στην ανεύρεση ιδεών για νέα προϊόντα, ή όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Και φυσικά στην τιμολόγηση των προϊόντων μας.

Και τέλος, είναι πληροφορίες απαραίτητες για το πως ακριβώς θα προσεγγίσουμε το αγοραστικό μας κοινό και ποια στρατηγική marketing θα επιλέξουμε.

3. Το who is who των ανταγωνιστών μας:

Με τον ίδιο τρόπο που εκτιθέμεθα εμείς στο κοινό, εκτίθενται και οι ανταγωνιστές μας.

Είναι ένας τρόπος λοιπόν να πάρουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους, το πως τα προωθούν, το πως τα διαθέτουν.

Εδώ, θα σας θυμίσω και πάλι πως παρακολουθούμε τους ανταγωνιστές μας για να εμπνευστούμε και να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται στον κλάδο μας.  ΟΧΙ για να τους αντιγράψουμε, ΟΧΙ για να τους μιμηθούμε!

Κι όταν λέω “παρακολουθούμε” εννοώ “παρατηρούμε”.

ΔΕΝ παθαίνουμε εμμονή μαζί τους, ΔΕΝ τους θεοποιούμε, ΔΕΝ τους υποτιμάμε.

Θυμηθείτε… είμαστε “συναγωνιστές”, όχι αντίπαλοι!

4. Το who is who των δημιουργιών μας:

Ανεξαρτήτως των κοινωνικών δικτύων που θα επιλέξουμε, μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε την ιστορία “πίσω από το προϊόν”.

Το πως το εμπνευστήκαμε, γιατί χρησιμοποιήσαμε τα συγκεκριμένα υλικά, αστεία περιστατικά, κ.α.

Πληροφορίες δηλαδή που θα κάνουν το κοινό μας να γνωρίσει καλύτερα το προϊόν μας, αλλά που δεν μπορούμε να τις συμπεριλάβουμε στην περιγραφή του, στο κατάστημα μας.

Συμπέρασμα…

Δεν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα για να πουλήσουμε αλλά για να οδηγήσουμε στην πώληση.

Ακούγεται το ίδιο αλλά κατ’ ουσίαν δεν είναι.

Πουλάω” σημαίνει δείχνω το προϊόν μου στον πελάτη, εξηγώ τις απαραίτητες πληροφορίες, ολοκληρώνω την πώληση.

Οδηγώ στην πώληση” σημαίνει δημιουργώ την υποδομή και τις συνθήκες ώστε να μετατρέψω το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό μου όντως σε αγοραστές.

Κατά συνέπεια, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε (και αντίστοιχα να επιδιώκουμε) δεν είναι το να κάνουμε τις πωλήσεις μας από το 3 να πάνε στο 6, αλλά το να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο που θα παράγει μόνιμα νέες πωλήσεις.

Γι’ αυτό και όταν έρχεται η ώρα να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, δεν θα πρέπει να μετράμε “ξερά” μόνο τις πωλήσεις μας αλλά και το ποσοστό ενδιαφέροντος, την δημοτικότητα μας, την αλληλεπίδραση του κοινού και τον αριθμό των ακολούθων μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν βλέπουμε ότι όλα τα παραπάνω αυξάνονται αλλά δεν έχουμε πωλήσεις, δεν πρέπει να απογοητευτούμε αλλά να εντοπίσουμε τις ελλείψεις και τα λάθη μας που αποτρέπουν το κοινό να αγοράσει.

Αντίθετα αν βλέπουμε αύξηση των πωλήσεων αλλά μείωση όλων των παραπάνω δεν θα πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα και να αδιαφορήσουμε για το κοινό μας.

Στόχος μας είναι και τα δύο!

Και οι πωλήσεις και το κοινό μας.

Η σωστή επιλογή social media

seamstress-shooting-video-lesson-at-home

Είναι το πρώτο λάθος που κάνουμε όλοι οι πωλητές ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Μας πιάνει ο ενθουσιασμός και θέλουμε να αναρτήσουμε τις δημιουργίες μας παντού, πιστεύοντας πως έτσι θα κατακλύσουμε το ίντερνετ. Τελικά, όμως, καταλήγουμε να έχουμε σπαταλήσει απίστευτο χρόνο χωρίς τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Είναι ζωτικό, τόσο για εμάς όσο και για τα προϊόντα μας, να επιλέξουμε σε πόσα και ποια μέσα θα προβληθούμε.

Για να έχουμε αποτελέσματα θα πρέπει να αφοσιωθούμε στο δίκτυο που θα επιλέξουμε. Και για να το κάνουμε σωστά αυτό, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ιδίως στην αρχή απαιτείται πολύς χρόνος καθημερινά.

Γι’ αυτό ξεκινάμε με μία πλατφόρμα μόνο, υπό προϋποθέσεις, το ανώτερο δύο.

ΑΦΟΥ αρχίσουμε να έχουμε σταθερά και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, τότε και μόνο τότε αρχίζουμε να εξερευνούμε και τα υπόλοιπα social media.

Σας υπενθυμίζω πως ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχουμε παρουσία σε ΟΛΑ τα κοινωνικά δίκτυα.

Με τι κριτήρια να επιλέξω;

1. Χρησιμότητα: 

Το πρώτο και κύριο.

Για παράδειγμα το YouTube. Μπορεί να είναι μία πλατφόρμα με εκατομμύρια χρήστες κάθε μέρα και δισεκατομμύρια προβολές αλλά για τους χειροτέχνες και ιδίως για όσους από εμάς δεν πουλάμε υπηρεσίες (π.χ. σεμινάρια) είναι επιεικώς άχρηστο (υπό την έννοια του ανώφελου, όχι ως προσβολή). 

Ούτε καν με διαφημίσεις επί πληρωμή δεν θα έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα. 

Πρακτικά, αφορά κυρίως εμάς τους δημιουργούς παρά τους πελάτες μας. Εμείς ψάχνουμε τεχνικές, ιδέες, οδηγίες, κ.λπ. Οι πελάτες μας ψάχνουν το προϊόν έτοιμο. 

Ας σκεφτούμε την περίπτωση της λαμπάδας που είναι και επίκαιρη.

Εμείς όντως θα μπούμε στο YouTube, είτε για να εμπνευστούμε, είτε για να λύσουμε κάποιο τεχνικό/κατασκευαστικό πρόβλημα. Οι πελάτες μας και διαφήμιση να δουν για λαμπάδα, μέχρι να τελειώσει αυτό που βλέπουν θα το έχουν ξεχάσει. 

Βοηθάει μόνο στο να μας βλέπουν συνεχώς μπροστά τους και να τους υπενθυμίζουμε την παρουσία μας.

Είναι το μέσο που θα μπει όποιος θέλει να φτιάξει κάτι χειροποίητο. Όχι εκείνος που θέλει να το αγοράσει.

Επίσης, δεν είναι η πλατφόρμα που επισκέπτεται κανείς όταν θέλει να διαλέξει από πού θα αγοράσει αυτό που ψάχνει.

Αντίθετα, είναι η πλατφόρμα που θα μπει να βρει κριτικές για το εκάστοτε προϊόν και/ή οδηγίες χρήσης.

2. Αγοραστικό κοινό:

ΠΟΥ συχνάζουν οι εν δυνάμει πελάτες σας;  Που είναι πιο ενεργοί, που αλληλοεπιδρούν περισσότερο; Με τι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι;

Άλλο ένα σημείο όπου το να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιους απευθυνόμαστε είναι ζωτικό.

Η ηλικία και το φύλο τους για παράδειγμα, είναι ένας από τους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ευκολότερα το σε ποιο κοινωνικό δίκτυο θα τους βρούμε.

Μία 60+ γυναίκα είναι κατά 93% πιθανότερο να την βρούμε στο Facebook, παρά σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο.

3. Ήδη υπάρχουσα παρουσία: 

Σε ποιο δίκτυο είσαστε ήδη ενεργοί;

Αν προωθείτε ήδη τις δημιουργίες σας σε περισσότερα δίκτυα του ενός, αξιολογήστε τα αποτελέσματα σας, στο καθένα και εντοπίστε που έχετε την μεγαλύτερη απόδοση ως τώρα.

Λάβετε υπόψη σας πως στην παρούσα φάση το αποτέλεσμα είναι συγκριτικό και αφορά αποκλειστικά εμάς.

Δεν ψάχνουμε δηλαδή ποιο από τα συγκρινόμενα μέσα είναι καλύτερο σύμφωνα με τις στατιστικές ή την γνώμη των άλλων. Ψάχνουμε σε ποιο αποδίδουμε εμείς καλύτερα ως τωρα, ακόμα κι αν η απόδοση αυτή είναι μικρή. 

Εντοπίζοντας το αυτό, είναι φανερό σε ποιο δίκτυο πρέπει να εστιάσουμε.

Αν πάλι, τώρα πρωτοξεκινάτε την προώθηση των προϊόντων σας, είναι αρκετά βοηθητικό να ξεκινήσετε από το δίκτυο στο οποίο έχετε ήδη ένα κοινό, έστω κι αν πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς σας.

Ενδεχομένως, το κοινό αυτό να είναι μικρό ή/και να μην ανήκει στους αγοραστές που απευθύνεστε.

Ωστόσο, θα σας βοηθήσει να κινήσετε τον αλγόριθμο (άγνωστη λέξη το ξέρω αλλά θα σας μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτό παρακάτω) κι αυτό είναι σημαντικό. Κι αυτό γιατί οι δικοί μας άνθρωποι είναι συνήθως πρόθυμοι να βοηθήσουν με κοινοποιήσεις, καρδούλες και σχόλια.

4. Ιδιοσυγκρασία: 

Όσο καλό αντικειμενικά κι αν είναι ένα δίκτυο για προώθηση προϊόντων, αν εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτό, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε μία τρύπα στο νερό!

Στην περίπτωση μου για παράδειγμα, παρόλη την δυναμική του το TikTok δεν είναι για μένα… Μπορεί να έχω τις γνώσεις για να το χειριστώ αλλά δεν μου ταιριάζει, δεν με εμπνέει.

Με λίγα λόγια… όσο ιδανικό κι αν είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για τα προϊόντα σας, αν δεν σας εκφράζει, δεν θα αποδώσει! 

Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα έπρεπε, αναλογιζόμενοι τον κόπο και τον χρόνο που καταβάλλετε.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να διαλέξετε ένα μέσο όπου οι προσπάθειες σας θα αποδώσουν τα μέγιστα.

Ποιο social media είναι κατάλληλο για μένα;

Πως να προωθήσω τις δημιουργίες μου στα Social Media. Χαρακτηριστική εικόνα άρθρου.

Στο σημείο αυτό θα δούμε κάποια στοιχεία για τα βασικά social media όπου μπορούμε να προωθήσουμε χειροποίητα προϊόντα συγκεκριμένα.

1. Facebook

Ένας από τους δύο βασιλιάδες των πωλήσεων στην περίπτωση μας.

Το πιο παλιό κοινωνικό δίκτυο, με τις περισσότερες λειτουργίες, τόσο για προσωπικούς, όσο και για επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Η επαφή με το κοινό μας είναι πιο άμεση και τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας περισσότερα από κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο. 

Μπορούμε να προωθήσουμε τις δημιουργίες μας μέσω επαγγελματικής σελίδας, επαγγελματικού λογαριασμού, προσωπικού λογαριασμού και του Facebook marketplace. 

Αφήστε στην άκρη το Facebook marketplace τελείως. Δεν κάνει για την περίπτωση μας. Παρά το όνομα του, στην ουσία πρόκειται για χώρο αγγελιών και η όλη φιλοσοφία κινείται σε αυτό το πλαίσιο με επίκεντρο τον κλάδο του second hand.

Όπως σας είπα και στο προηγούμενο άρθρο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δημιουργίες μας ως προϊόντα λιανικής, πόσω μάλλον ως second hand. 

Δεν υποτιμώ καθόλου τους δύο αυτούς κλάδους αλλά είναι ξεκάθαρο πως το χειροποίητο δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. 

Για τον ίδιο λόγο, σας προτείνω να μείνετε μακριά από ομάδες αγγελιών. 

Προωθώντας τις δημιουργίες μας με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε τελείως λάθος εντύπωση για την δουλειά μας. 

Επιπλέον, βάσει της προσωπικής μου δοκιμής σε διάφορες ομάδες αγγελιών, μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως δεν έρχονται οι επιθυμητές πωλήσεις με αυτόν τον τρόπο.

Αντίθετα, οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο διέθεσα σε αυτές τις ομάδες πουλήθηκε σε χρόνο μηδέν.

Προσωπικά, έχω επιλέξει να προωθώ τις δημιουργίες μου μέσω επαγγελματικής σελίδας με το brand μου και του προσωπικού μου προφίλ, το οποίο όμως έχω ρυθμίσει στην επαγγελματική λειτουργία, ώστε να έχω πολύ καλύτερα στατιστικά και πολλά επιπλέον εργαλεία.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Facebook είναι οι ομάδες.

Προσέξτε όμως!

Ο χειρισμός μίας ομάδας είναι αισθητά διαφορετικός από αυτόν μίας σελίδας.

Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να δούμε όλους τους ακόλουθούς μας – κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της σελίδας. 

Σε μία σελίδα, μπορούμε να δούμε μόνο τους ακόλουθους που έχουν ρυθμίσει το προφίλ τους έτσι ώστε τα likes τους είναι ορατά δημόσια.

Αντίθετα, στην σελίδα έχουμε πρόσβαση στον επαγγελματικό πίνακα διαχείρισης όπου μπορούμε να προγραμματίσουμε τις αναρτήσεις μας, να θέσουμε στόχους, να παρακολουθήσουμε τα στατιστικά μας ανά ανάρτηση και άλλα πολλά εργαλεία. 


Επίσης στην σελίδα μπορούν οι πελάτες μας να αφήσουν την κριτική τους και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς.

Προσωπικά, η ψήφος μου είναι σαφέστατα υπέρ των σελίδων έναντι των ομάδων, αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενική γνώμη.

Για πολλούς δημιουργούς μία ομάδα είναι πιο εύχρηστη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις επιτυχημένων δημιουργών που διαχειρίζονται εξίσου καλά και τα δύο.

Το τι ακριβώς θα διαλέξετε είναι καθαρά στην κρίση σας.

Τις ομάδες όμως τις ανέφερα και για έναν άλλο λόγο.

Όντας μέλος ομάδων όπου βρίσκεται το κοινό σας, βρίσκεστε πραγματικά στην πηγή. 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι ίδιοι οι εν δυνάμει πελάτες μας να δημοσιεύουν posts αναζήτησης στα οποία μπορούμε να σχολιάσουμε και να παρουσιάσουμε το προϊόν μας.

Επιπλέον, σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ημέρες διαφήμισης όπου μπορούμε να προβάλουμε δωρεάν τα προϊόντα μας.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέγετε σοφά τις ομάδες στις οποίες γίνεστε μέλη, να σέβεστε τα άλλα μέλη και τους όρους της κάθε ομάδας.

Και για να κλείσουμε με το Facebook, να έχετε υπόψη πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους 40+ και άνω.

Ήταν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που γνωρίσαμε και για πολύ πολύ καιρό και το μοναδικό που χρησιμοποιούσαμε.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να πούμε για το Facebook. Αν σας ενδιαφέρει, γράψτε μου στα σχόλια ώστε σε ένα από τα επόμενα άρθρα να ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτό.


2. Instagram

Ο έτερος κυρίαρχος!

Απευθύνεται σε πιο νεανικές ηλικίες όπου είναι και πολύ πιο δημοφιλές από το Facebook. 

Τα πράγματα εδώ μοιάζουν αρκετά με το Facebook αλλά είναι σαφώς πολύ πιο απλά. Μπορούμε να αναρτούμε αποκλειστικά φωτογραφίες και βίντεο και δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις φωτογραφίες στο κινητό μας.

Τα links που περιλαμβάνουμε στις περιγραφές μας δεν είναι λειτουργικά. 

Ωστόσο, τα hashtags εδώ είναι πολύ πιο αποδοτικά και όντως έχουν νόημα. Γι’ αυτό θα πρέπει όχι μόνο να τα χρησιμοποιείτε αλλά να τα επιλέγετε και σοφά.

Ένας καλός τρόπος να επιλέξετε τα hashtags σας είναι η λειτουργία της αναζήτησης.

Ξεκινώντας ΠΑΝΤΑ με το σημάδι της δίεσης (#), πληκτρολογήστε τα πρώτα γράμματα του hashtag που έχετε στο νου σας να χρησιμοποιήσετε.

Αμέσως εμφανίζονται αυτόματα προτάσεις κι ακριβώς από κάτω πόσες δημοσιεύσεις χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο hashtag.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν ξεκινάμε να πληκτρολογούμε ένα hashtag όσο γράφουμε την περιγραφή της εικόνας μας.

Η χρήση όμως της “αναζήτησης” είναι πολύ πιο εύχρηστη, ιδίως όταν θέλουμε να βρούμε τι είναι πιο δημοφιλές πριν αρχίσουμε να “ανεβάζουμε” τις δημιουργίες μας.

Τι γίνεται τώρα με τον αριθμό δημοσιεύσεων που βλέπετε κάτω από κάθε hashtag… Ποια πρέπει να επιλέξουμε; Αυτά με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων ή εκείνα με λίγες δημοσιεύσεις;

Το καθένα έχει την χρησιμότητα του. 

Εκείνα με πολλές δημοσιεύσεις εμφανίζουν τις αναρτήσεις μας σε περισσότερους. Εκείνα όμως με τις λιγότερες εμφανίζονται σε πιο στοχευμένο κοινό.

Προσωπικά, κάνω μία μίξη και των δύο περιπτώσεων. 

Επίσης, μην ξεχνάτε να δημιουργήσετε και το ολόδικό σας hashtag και να το χρησιμοποιείτε σε κάθε σας επαγγελματική ανάρτηση. 

Εκτός που είναι στοιχείο του brand σας, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να εμφανιστούν όλες σας οι αναρτήσεις με ένα μόνο κλικ στον οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν ανήκει στους ακόλουθούς σας.

Φροντίστε να είναι κάτι μικρό, να περιέχει οπωσδήποτε το όνομα της φίρμας σας, να μην υπάρχει ήδη, και να είναι κάτι που μπορεί εύκολα να θυμηθεί κάποιος.

Όπως και σε όλα τα social media πλέον, έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε επαγγελματικό ή προσωπικό προφίλ.

Ανεπιφύλακτα συνιστώ το επαγγελματικό, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα εργαλεία και στατιστικά.

Σε περίπτωση δε, που έχετε ήδη σελίδα στο Facebook, έχετε πρόσβαση και στο Meta Business Manager (ή αλλιώς Meta Business Suite – προσωπικά σε εμένα εμφανίζεται και με τις δύο ονομασίες ανάλογα με την συσκευή από την οποία συνδέομαι κάθε φορά).

Αυτό σας επιτρέπει κι εδώ να προγραμματίζετε τις αναρτήσεις και τις ιστορίες σας, να δημοσιεύετε ταυτόχρονα και στις δύο πλατφόρμες, κ.λπ.

Απαραίτητη προϋπόθεση να συνδέσετε τους δύο λογαριασμούς μεταξύ τους και να βρίσκονται και οι δύο σε επαγγελματική λειτουργία.

Κάτι άλλο που πρέπει επίσης να θυμάστε είναι πως το Instagram είναι πιο στοχευμένο προς το lifestyle, απ’ ό,τι οι άλλες πλατφόρμες και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για το είδος μας.

Ένα ακόμη που πρέπει να υπολογίσετε είναι πως το Instagram είναι δομημένο με βάση τις κινητές συσκευές.

Παρόλο που μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και από τον υπολογιστή, υπάρχουν βασικές λειτουργίες, όπως π.χ. η επεξεργασία του προφίλ μας που λειτουργούν μόνο μέσω της εφαρμογής.

Σε γενικές γραμμές, το μεγάλο πλεονέκτημα των δύο αυτών δικτύων (Facebook – Instagram) είναι ότι ακριβώς λόγω της διασύνδεσης μεταξύ τους μέσω του Business Manager, μπορούμε σχετικά εύκολα να έχουμε αξιοπρεπή – και σύντομα αποτελεσματική – παρουσία και στα δύο ταυτόχρονα.

Η δυνατότητα δε, που μας δίνει να έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα κοινό inbox τα μηνύματα αλλά και τα σχόλια και από τις δύο πλατφόρμες, μας διευκολύνει εξαιρετικά, ενώ μας επιτρέπει να είμαστε άμεσοι στην αλληλεπίδραση με το κοινό μας.

Αν λοιπόν είσαστε, ή σκέφτεστε να γίνετε – ενεργοί σε μία από ή και στις δύο πλατφόρμες θα σας συνιστούσα να εξερευνήσετε αυτές τις δυνατότητες. 

3. TikTok

Καταρχάς, για όσους δεν το ξέρουν να διευκρινίσουμε πως το TikTok είναι μία πλατφόρμα όπου αναρτούμε μόνο videos.

Είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε νεότερες ηλικίες, ιδίως στο φάσμα των 25-35 χρόνων, με σχεδόν ίση αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η θεματολογία των videos ποικίλλει από συνταγές, συμβουλές ομορφιάς, τραγούδια, memes μέχρι χιουμοριστικά βιντεάκια, συμβουλές για σχέσεις, κ.λπ.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, κατατάσσεται κι αυτό στην κατηγορία του YouTube.
Δεν είναι η πλατφόρμα όπου θα έχουμε άμεση πώληση, ούτε ευνοεί ιδιαίτερα την προώθηση χειροποίητων προϊόντων.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των καλλυντικών ή των βρώσιμων, όπου μπορούμε να δείξουμε τα αποτελέσματα των σκευασμάτων μας ή κάποια συνταγή αντίστοιχα.

Ο λόγος που το συμπεριλαμβάνω στην λίστα είναι ότι σε περίπτωση που ένα από τα ταλέντα μας είναι η δημιουργία χιουμοριστικών videos, μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα μας.

Αν πάλι, δεν τα καταφέρνουμε με αυτά, είναι μία καλή επιλογή ΑΦΟΥ έχουμε εδραιωθεί σε κάποια από τα άλλα δίκτυα. Ακόμα κι αν δεν είμαστε καλοί στο χιουμοριστικό – ή σε όποιο άλλο γίνεται εύκολα viral – περιεχόμενο μπορούμε να δημοσιεύουμε βιντεάκια από τα προϊόντα μας.

Προσωπικά, δημοσιεύω τα videos που φτιάχνω για τις ιστορίες μου. Είναι ήδη έτοιμα και απλά τα ανεβάζω και εκεί.

Τα όσα είπαμε για τα hashtags στο Instagram, ισχύουν και εδώ.

Επίσης και εδώ μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε επαγγελματικό και προσωπικό λογαριασμό.

Εν ολίγοις, θεωρώ ως μία καλή επιλογή το TikTok αλλά για ήδη εδραιωμένα brands. Όχι για κάποιον που ξεκινά τώρα ή ακόμα χτίζει το κοινό του.

4. Pinterest

Στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό, εξακολουθεί όμως να είναι σημαντικός φορέας πωλήσεων.

Προσοχη! Πιο μακροπρόθεσμων πωλήσεων όμως! 

Να σας εξηγήσω τι εννοώ.

Το Pinterest είναι το μέσο που επισκεπτόμαστε όσο ακόμα είμαστε στο στάδιο της έρευνας αγοράς. Όταν αναζητάμε ιδέες, συγκρίνουμε προϊόντα και γενικότερα προσπαθούμε να κατασταλάξουμε στο τι θα αγοράσουμε. 

Οπότε, σαφώς και η παρουσία μας στο Pinterest είναι χρήσιμη και μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα αποδοτική μακροπρόθεσμα.

Ιδίως αν διαθέτουμε ήδη κατάστημα, είτε σε ένα marketplace όπως εδώ στο sxediomodas.gr, είτε έχουμε το δικό μας eshop, σε βάθος χρόνου, μπορούμε να μιλήσουμε για αυτοματοποιημένες πωλήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, όπως αν για παράδειγμα αν χρησιμοποιούμε το Shopify για το eshop μας, μπορούμε να το συνδέσουμε απευθείας με το Pinterest και να αυτοματοποιήσουμε την διαδικασία ακόμα περισσότερο.

Τονίζω όμως, το βάθος χρόνου. Στην ουσία η παρουσία μας στο Pinterest είναι μία επένδυση που θα αποδώσει μεν αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ίσως θα θέλαμε.

Επίσης, ζωτικό είναι να συμπεριλάβουμε στα pins μας το link της σελίδας προϊόντος που αντιστοιχεί στην δημιουργία που αναρτούμε κάθε φορά. 

Σε αντιστάθμισμα των όχι και τόσο άμεσων πωλήσεων, έρχεται το πλεονέκτημα ότι είναι το κοινωνικό δίκτυο που απαιτεί την λιγότερη δουλειά από μέρους μας. 

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών δεν είναι τόσο έντονη όσο στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. 

Γράφοντας αναλυτικές περιγραφές προϊόντων όπου θα συμπεριλαμβάνουμε λέξεις και φράσεις κλειδιά και με την επιλογή των κατάλληλων hashtags, έχουμε ολοκληρώσει το 90% της δουλειάς. 

Με ένα απλό copy – paste βάζουμε ουσιαστικά το Pinterest να δουλεύει για εμάς, αργά αλλά σταθερά.
Αν έχουμε συνδέσει δε και το κατάστημα μας, η δουλειά που απαιτείται είναι ακόμη λιγότερη.

Μπορούμε να ανεβάσουμε και video εκτός από φωτογραφίες, όπως επίσης και πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα. Ωστόσο, αν και η επεξεργασία (προσθήκη περιγραφής, τίτλου, link, κ.λπ.) γίνεται μία φορά για κάθε μία φωτογραφία από αυτές που ανεβάζουμε μαζικά, δημιουργείται ένα ξεχωριστό pin. 

Δεν υποστηρίζεται δηλαδή πλέον η δημιουργία pin με περισσότερες φωτογραφίες ή ο συνδυασμός video και φωτογραφιών όπως γίνεται στο Instagram και στο Facebook.

Και εδώ παίζουν ρόλο τα hashtags.

Μπορούμε να βρούμε τα δημοφιλή hashtags και πάλι μέσω της αναζήτησης, με τον τρόπο που περιέγραψα πριν στην ενότητα για το Instagram.

Οι ουσιαστικές διαφορές στην διαδικασία είναι ότι εδώ όταν κάνουμε την αναζήτηση μας, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε με το σύμβολο της δίεσης και ότι δεν αναφέρεται ο αριθμός δημοσιεύσεων.

Και πάλι έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού λογαριασμού και ασυζητητί επιλέγουμε τον επαγγελματικό, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία και τα στατιστικά που χρειαζόμαστε.

Τα pins μας είναι οργανωμένα σε πίνακες και μπορούμε να δημιουργήσουμε όσους πίνακες θέλουμε.

Μέσα σε κάθε πίνακα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ενότητες ώστε να τα έχουμε ακόμα πιο οργανωμένα.

Οι πίνακες είτε είναι δημόσιοι και ορατοί από όλους, είτε ιδιωτικοί και ορατοί από εμάς μόνο. Χρησιμοποιούμε τους δημόσιους για την προβολή των δημιουργιών μας και τους ιδιωτικούς για να αποθηκεύουμε αυτά που μας αρέσουν.

Ο λόγος που κρατάμε ιδιωτικούς αυτούς τους πίνακες είναι για να μην συγχέει το κοινό μας τα προϊόντα μας με αυτά που μας αρέσουν.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προσθέσουμε και συνεργάτες στους πίνακες μας και αντίστοιχα κι εμείς να δημοσιεύουμε pins δικά μας σε ανοιχτούς πίνακες άλλων. 

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Pinterest είναι πως βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων κάθε αναζήτησης στο Google.

Επιλέγοντας λοιπόν σωστά τα hashtags και τις λέξεις κλειδιά μας, είναι σχετικά εύκολο να εμφανίζονται οι δημιουργίες μας ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα του Google.

Αλγόριθμος, αυτός ο άγνωστος

lady-against-projection-screen-with-math-formulas

Πολλοί από εσάς, αν όχι όλοι έχετε ακούσει να γίνεται λόγος για τον περίφημο αλγόριθμο της Google, του Facebook, κ.λπ. 

Ακόμα κι εγώ σας τον ανέφερα παραπάνω.

Τί είναι λοιπόν αυτός ο περίφημος αλγόριθμος και κυρίως… ΤΙ μας νοιάζει εμάς; 

Λοιπόν… όχι απλά μας νοιάζει, αλλά μας νοιάζει και μας κόφτει! 

Και θα σας εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται (μπακαλίστικα που λένε και στο χωριό μου) το γιατί.

Ο αλγόριθμος σε απλά Ελληνικά είναι το σύνολο των αυτοματοποιημένων διαδικασιών βάσει των οποίων καθορίζεται η κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το πόσο ψηλά θα εμφανιστούν οι καταχωρήσεις και οι αναρτήσεις μας λοιπόν στην εκάστοτε αναζήτηση εξαρτάται ακριβώς από αυτόν τον κύριο.

Επίσης, από αυτόν εξαρτάται και σε ποιο κοινό θα εμφανιστεί το περιεχόμενο που δημιουργούμε, σε πόσους ανθρώπους συνολικά, πόσες φορές και κάθε πότε. 

Για να το καταλάβετε καλύτερα, θυμηθείτε πόσο συχνά εμφανίζονται μπροστά σας διαφημίσεις σχετικές με τις πρόσφατες αναζητήσεις σας.

Ψάξατε τυχαία για ένα ψαλίδι και αυτόματα βλέπετε συχνότερα διαφημίσεις για ψαλίδια, συμπεριλαμβανομένης και των ψαλιδιών που έχετε δει ήδη.

Γι’ αυτό λοιπόν και μας νοιάζει να τα πηγαίνουμε καλά μαζί του…

Η κάθε πλατφόρμα έχει τον δικό της αλγόριθμο, ο οποίος μάλιστα φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό ώστε να μην μπορούν οι δημιουργοί περιεχομένου (σε αυτούς συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς) και οι διαφημιστές, κ.λπ. να καθοδηγήσουν τα αποτελέσματα και να εκμεταλλευτούν το σύστημα προς όφελος τους.

Για τον ίδιο λόγο οι αλγόριθμοι μεταβάλλονται τακτικότατα. 

Γι’ αυτό και αρκετές φορές ενώ οι καταχωρήσεις μας βρίσκονταν αρκετά ψηλά στα αποτελέσματα, ξαφνικά βρίσκονται σημαντικά πιο κάτω. 

Πριν όμως πελαγώσετε και αρχίσετε να απογοητεύεστε θα σας πω το μόνο που ουσιαστικά, σας ενδιαφέρει. 

Όλοι οι αλγόριθμοι, όσες αλλαγές κι αν γίνουν έχουν μερικά σταθερά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους για την κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Εφόσον πληρούμε τα κριτήρια αυτά και οι αναρτήσεις μας είναι φιλικές προς τους αλγόριθμους, ανταμειβόμαστε με τις πολυπόθητες ψηλές θέσεις στην κατάταξη, που όλοι ονειρευόμαστε και κυνηγάμε. 

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα κριτήρια συγκεκριμένα όσον αφορά τα social media και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά.

1. Σχετικότητα περιεχομενου:

Το πρώτο πράγμα που λαμβάνεται υπόψη είναι πόσο σχετικό είναι το προϊόν μας με τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση. 

Όσο πιο σχετικό, τόσο πιο πάνω θα εμφανιστεί. 

Να λοιπόν σε τι χρησιμεύουν οι αναλυτικές περιγραφές, οι λέξεις κλειδιά, τα hashtags και όλα τα συναφή με τα οποία σας ζαλίζουμε όλη την ώρα. 

Ο αλγόριθμος “διαβάζει” την περιγραφή της κάθε φωτογραφίας, του κάθε προϊόντος. Επιλέγει ως πιο σχετικά εκείνα που περιέχουν λέξεις ίδιες ή όσο πιο κοντά γίνεται με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση. 

Όσο λοιπόν περισσότερες βρει τόσο πιο ψηλά θα κατατάξει την ανάρτηση μας. 

Γι’ αυτό και είναι ζωτικό να περιγράφουμε αναλυτικά τις δημιουργίες μας. 

Σκεφτείτε το και λογικά…

Ας πούμε για παράδειγμα ότι “ανεβάζετε” μία φωτογραφία με μία λαμπάδα  και στην λεζάντα γράφετε.. “χειροποίητη ροζ λαμπάδα για κορίτσι με πεταλούδα”.

Κάποιος άλλος δημιουργός “ανεβάζει” μία παρόμοια λαμπάδα και γράφει…

“Χειροποίητη αρωματική λαμπάδα από κερί σόγιας για κορίτσι. Πλακέ, σε χρώμα ροζ, στολισμένη με κορδέλες και πεταλούδα στην μέση. Ιδανικό δώρο για την βαφτιστήρα σας, την κόρη, την ανιψιά, την φίλη, ή την κολλητή σας. Οικονομική αλλά σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις αυτό το Πάσχα.”

Μαντέψτε ποια φωτογραφία θα προτιμήσει ο κύριος αλγόριθμος!!!! Και μεταξύ μας… κι εσείς στην θέση του την ίδια θα προτιμούσατε!

Η φωτογραφία με την αναλυτική περιγραφή όχι μόνο θα εμφανιστεί πιο ψηλά και σε μεγαλύτερο κοινό αλλά και  σε περισσότερες αναζητήσεις.

2. Ποιότητα περιεχομένου:

Όταν πρωτομάθαμε για τους αλγόριθμους πολλοί βρήκαν την εύκολη λύση και αντί να αφιερώσουν χρόνο να γράψουν μία περιγραφή, απλά συγκέντρωναν όλες τις καλές λέξεις κλειδιά και τις έγραφαν την μία δίπλα στην άλλη.

Το κείμενο δηλαδή που διαβάζαμε, ήταν κάπως έτσι… “λαμπάδα, Πάσχα, Πάσχα 2025, λαμπάδα για το πάσχα, λαμπάδα για κορίτσι, ροζ λαμπάδα”, κ.λπ.

Για αρκετό διάστημα αυτή η τακτική είχε αποτέλεσμα, όχι όμως πια. 

Πλέον, όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά αντίθετα “τιμωρείται”, με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις μας να εμφανίζονται ακόμα χαμηλότερα.

Γι’ αυτό άλλωστε πλέον δεν συνιστάται να χρησιμοποιούμε και χιλιάδες hashtags (με ανώτερο ανεπίσημο όριο τα 10 ανά ανάρτηση). 

Συνεπώς, οι περιγραφές μας θα πρέπει να είναι καλογραμμένες και όχι τηλεγραφικές. Να είναι σαφές ότι πρόκειται για κείμενο γραμμένο από άνθρωπο.

3. Αυθεντικό κείμενο: 

Σε καμία μα καμία περίπτωση μην αντιγράφετε τις περιγραφές από άλλους δημιουργούς!

Μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ακριβώς περιγραφή στις φωτογραφίες του ίδιου δικού σας προϊόντος. Όχι όμως να χρησιμοποιήσετε την περιγραφή άλλων, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς προϊόν. 

Χωρίς να αναφέρω το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν.

4. Προκλητικό – προσβλητικό – παραπλανητικό – ευαίσθητο περιεχόμενο:

Στις περιπτώσεις αυτές όχι απλά οι αναρτήσεις μας εμφανίζονται χαμηλότερα αλλά πολύ συχνά αφαιρούνται κιόλας με αποτέλεσμα και το ίδιο το προφίλ μας να τίθεται σε κίνδυνο.

Για τον λόγο αυτό αποφεύγουμε εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε παραπλανητικές διαφημίσεις και emojis όπως το 100, τα checkmarks, το θαυμαστικό, το απαγορεύεται, το κίνδυνος, την ντουντούκα. Επίσης αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις καρδιές και τα αστέρια πολλές φορές κολλητά την μία δίπλα στην άλλη. Δύο καρδιές και μάλιστα διαφορετικές η μία από την άλλη είναι υπέρ αρκετές.

Γενικότερα, ενώ είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε emojis, το κάνουμε με μέτρο και δεν μπουκώνουμε το κείμενο με αυτά.

Επίσης, αποφεύγουμε εκφράσεις κλισέ που συναντάμε συχνά σε παραπλανητικές διαφημίσεις. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σε περίπτωση που τα προϊόντα μας είναι καλλυντικά καθώς συχνά θεωρούνται εσφαλμένα ως απάτη εξαιτίας μιας ενθουσιώδους περιγραφής ή λεζάντας. 

Στην προκειμένη περίπτωση, αφήνουμε τον ενθουσιασμό μας στην άκρη και εξηγούμε τις ιδιότητες του προϊόντος μας με τρόπο σοβαρό, χωρίς φανφάρες. Και για να είμαστε και ειλικρινείς αυτό και για εμάς τους ίδιους είναι καλύτερο καθώς οι υπερβολικές δηλώσεις αυτόματα κάνουν τους εν δυνάμει πελάτες μας διστακτικούς ακόμη και αν είναι απόλυτα αληθινές.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι το πως δείχνουμε ρούχα και δη παιδικά. Για εσώρουχα δεν το συζητάω καν.
Σε κρεμάστρες, σε κούκλες, απλωμένα σε επιφάνεια. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος. 

Σε περίπτωση που είναι φορεμένα από άνθρωπο προσέχουμε πολύ τις γωνίες λήψης και τις πόζες.
Στα παιδικά κρύβουμε τα πρόσωπα των παιδιών, ακόμα και αν έχουμε την συναίνεση των γονέων ή πρόκειται για το δικό σας παιδί.

Και τέλος, φυσικά και αποφεύγουμε προσβλητικές εκφράσεις, βωμολοχίες, κ.λπ.
Σε περίπτωση που μία τέτοια έκφραση αναγράφεται πάνω στο προϊόν μας – σε μία χιουμοριστική μπλούζα ή κούπα ας πούμε – καλύπτουμε ορισμένα γράμματα από την λέξη με παπάκι (@), και με τον ίδιο τρόπο το γράφουμε αντίστοιχα και στην περιγραφή μας.

5. Δημοφιλές περιεχόμενο:

Το γνωστό σε όλους μας viral (που λένε στα χωριά όλων σας – τι μόνο το δικό μου χωριό είναι trendy νομίζετε;) 

Οι αλγόριθμοι επιλέγουν αναρτήσεις που είτε είναι ήδη δημοφιλείς, είτε είναι πιθανόν να γίνουν.

Το κρίνουν αυτό με βάση τις αντιδράσεις των ακολούθων μας (τα like και τις καρδούλες δηλαδή), τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια. Όσο αυξάνονται αυτά τα τρία, τόσο πιο συχνά εμφανίζονται οι αναρτήσεις μας σε ανθρώπους που αντέδρασαν αντίστοιχα σε παρόμοιο περιεχόμενο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απαντάμε σε όσο περισσότερα σχόλια μπορούμε και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνουμε και απαντήσεις.

Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των θαυμαστών μας, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνει η ανάρτηση μας.

Επιπλέον, με το να απαντάμε στα σχόλια δείχνουμε εκτίμηση, σε όσους μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν την ανάρτησή μας.

Και αυτό σίγουρα προσμετράται υπέρ μας. Συν ότι αυξάνει και τους ακόλουθούς μας, και μάλιστα από άτομα που όντως ενδιαφέρονται για τις αναρτήσεις μας. 

Ένας καλός τρόπος για να προκαλέσουμε την συμμετοχή του κοινού είναι να συνοδεύουμε την φωτογραφία της δημιουργίας μας από κάποια ερώτηση, να ζητάμε την γνώμη του κοινού για κάτι ή να τους παρακινούμε να μοιραστούν κάποια ανάμνηση ή αστείο περιστατικό.

Διαγωνισμοί - Giveaways

Easter Giveaway 2025

Το ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο μου, το βλέπετε και εσείς οι ίδιοι καθημερινά.

Ένα giveaway είναι ένας εύκολος τρόπος να κινητοποιήσουμε τον αλγόριθμο, να αυξήσουμε τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητα μας και να διευρύνουμε το κοινό μας.

Δεν θα είναι όλοι οι νέοι ακόλουθοι εν δυνάμει πελάτες μας αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα είναι.

Επίσης, αν χειριστούμε σωστά την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μας μαζί τους, μπορούμε να πείσουμε ακόμα και εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν εξαρχής για τις δημιουργίες μας να γίνουν πελάτες μας.

Προσωπικά, το έχω καταφέρει και είμαι πραγματικά περήφανη γι’ αυτό.
Γιατί κέρδισα με την προσωπικότητα μου και τις δημιουργίες μου ανθρώπους που δεν είχαν καν την φιλοσοφία έστω και να ψάξουν κάτι χειροποίητο. 

Το μυστικό ήταν απλά να τους δείξω ότι χειροποίητο δεν σημαίνει πρόχειρο και ότι δεν υστερεί σε τίποτα από ένα προϊόν μαζικής παραγωγής. Ίσα ίσα που σε ορισμένα επίπεδα υπερέχει. 

Ας δούμε μερικά tips για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από έναν διαγωνισμό…

1. Κρατήστε την διαδικασία απλή:

Μην θέτετε πολλούς όρους, ούτε δύσκολους. Μελετήστε τι χρειάζεστε περισσότερο την δεδομένη στιγμή και ζητείστε αυτό. Μπορείτε να ζητήσετε το κάτι επιπλέον σε έναν επόμενο διαγωνισμό.

Για παράδειγμα στους πρώτους μου διαγωνισμούς σε ομάδες στο Facebook ο όρος ήταν να ακολουθήσουν την σελίδα μου.

Στους τωρινούς εστιάζω στην κοινοποίηση των αναρτήσεων μου ώστε να εμφανίζονται σε ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα να ικανοποιείται και ο κύριος αλγόριθμος που λέγαμε παραπάνω.

2. Προσφέρετε κάτι που όντως να έχει αξία:

Και με τον όρο αξία δεν εννοώ απαραίτητα χρηματική.

Αλλά να είναι κάτι που να σας έκανε κι εσάς τους ίδιους να θέλετε να λάβετε μέρος. 

Αν π.χ. φτιάχνετε κεριά μην δώσετε 5 ρεσώ… Είναι τσιγκουνιά και φαίνεται! 

Μην ξεχνάτε πως οι συμμετέχοντες θα είναι πλέον το κοινό σας. Αυτή την εικόνα θέλετε να προβάλλετε;

Τώρα θα μου πείτε… μα δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για κάποιο μεγάλο δώρο.

Σωστό. Δίκαιο και τίμιο.

Αλλά θέλω να σκέφτεστε “έξω από το κουτί”. Σας είπα από την αρχή πως η λέξη “αξία” που χρησιμοποίησα δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την χρηματική αξία.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Σίγουρα, όλοι έχουμε είτε υλικά, είτε έτοιμα προϊόντα που για διάφορους λόγους μας έμειναν. Είτε γιατί δεν προλάβαμε να τα χρησιμοποιήσουμε, είτε γιατί δεν πήγαν τόσο καλά όσο περιμέναμε.

Συγκεντρώστε τα και φτιάξτε ένα σετ δώρου. Μοναδικό κομμάτι, ειδικά για την περίσταση. Τονίστε πως το συγκεκριμένο δεν είναι, ούτε θα είναι, διαθέσιμο προς πώληση. Ονομάστε το και συλλεκτικό αν θέλετε.
Δώστε σε όλους να καταλάβουν πως η μοναδική ευκαιρία για να το αποκτήσουν είναι να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. 

3. Τακτική υπενθύμιση:

ΜΗΝ το πάτε κατευθείαν στην άλλη άκρη και μιλάτε μονίμως για τον διαγωνισμό σας. Είναι κουραστικό και δείχνει απελπισία.

Ούτε όμως να τον αφήσετε στην τύχη του!

Τηρήστε έναν τακτικό ρυθμό υπενθύμισης και φυσικά με διαφορετικού τύπου αναρτήσεις κάθε φορά. 

4. Στρατηγικές συνεργασίες:

Οι διαγωνισμοί κατά κύριο λόγο λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει μία συνεργασία.

Στο Facebook αυτό γίνεται κυρίως μέσω των ομάδων. 


Επιλέξτε σωστά με ποιες ομάδες θα συνεργαστείτε. 

Φροντίστε να είναι ομάδες όπου συγκεντρώνεται το κοινό σας. Και επίσης ομάδες που όντως εκτιμούν την χορηγία σας. 

Προσέξτε επίσης κατά πόσο είναι ενεργά τα μέλη της ομάδας. Μία ομάδα 80.000 και 90.000 ατόμων που όμως συμμετέχουν συνεχώς τα ίδια 10 άτομα εκ των οποίων τα 5 ανήκουν στην διαχείριση δεν σας κάνει.

Και φυσικά την ποιότητα του περιεχομένου της ομάδας.

Μακριά από ομάδες που βλέπετε άσεμνες αναρτήσεις, φλερτ, τσακωμούς, κ.λπ.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πριν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με κάποια ομάδα να είστε για λίγο καιρό μέλος της ώστε να την παρατηρήσετε.

Στο Instagram και στο TikTok οι συνεργασίες γίνονται συνήθως με “influencer”.

Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί είναι ένας όρος που “χωράει πολύ νερό” αλλά δεν είναι επί της παρούσης… Ας τον δεχτούμε όμως προς το παρόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Οι influencers λοιπόν που, για να το πω απλά, είναι στα “κυβικά” μας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανταμείβονται με το ίδιο προϊόν που θα διαθέσουμε και στον διαγωνισμό.

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά και ένα τέτοιο giveaway θα μας βοηθήσει σημαντικά.

Επίσης, θα υπάρξει και ένα unboxing video τουλάχιστον που επίσης θα μας φανεί πολύ χρήσιμο και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. 

Κι εδώ επιλέξτε προσεκτικά με ποιον θα συνεργαστείτε.

Παρατηρήστε το προφίλ του, τις αναρτήσεις του, την νοοτροπία και την φιλοσοφία του, το αν τα προϊόντα που προωθεί ήδη ταιριάζουν με τα δικά σας.

Μην φτιάχνετε παιδικές κούκλες και πάτε και συνεργαστείτε με κάποιον που συνήθως προωθεί εργαλεία!!!

Το καταλαβαίνετε και μόνοι σας ότι τα αγοραστικά κοινά σας δεν συναντιούνται!

Και τέλος, θα ήμουν το λιγότερο υποκρίτρια αν δεν ανέφερα συνεργασίες όπως αυτή με το Sxedio Modas , ιδίως από την στιγμή που είναι εν εξελίξει.

Συγκαταλέγεται στις συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις ή/και συνδημιουργούς.

Για το συγκεκριμένο giveaway θα σας πω την αντικειμενική μου άποψη αφού τελειώσει, μα μπορώ να σας πω ότι μέχρι στιγμής είμαι πολύ ικανοποιημένη.

Θεωρώ ότι θα απέδιδε ακόμα περισσότερο αν ο λογαριασμός μου στο Instagram , όπως και το κατάστημα μου εδώ ήταν καλύτερα προετοιμασμένα αλλά αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να σας επιστήσω την προσοχή σε δύο πράγματα.

Αφενός, όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα μας.

Ένας διαγωνισμός από μόνος του δεν αρκεί. Θέλει δουλειά από μέρους μας, προετοιμασία και συνεχή προσπάθεια. Είναι ένα καλό ξεκίνημα αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, ούτε να περιμένουμε θαύματα χωρίς να κινήσουμε κι εμείς το δαχτυλάκι μας.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει έλεγαν οι Αρχαίοι μας και σαφώς είχαν δίκιο!

Το δεύτερο που θα ήθελα να σας τονίσω είναι να μην παραιτείστε, όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα υπολογίζετε. 

Το προσωπικό μου πλάνο, ήταν να έχω ανεβάσει όλα μου τα μαρτάκια, μερικά μη εποχιακά προϊόντα και στην συνέχεια τα πασχαλινά μου,

ΠΡΙΝ την έναρξη του giveaway.

Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Η καθημερινότητα έγινε… Παραγγελίες, σπίτι, δουλειά, οικογένεια, social media και προώθηση γενικότερα. Και καταλήξαμε να έχω ακόμα τα μισά μου μαρτάκια “ανεβασμένα” και τίποτα περισσότερο.

Θα ήθελα να τα έχω κάνει όλα στην εντέλεια; ΝΑΙ!!!! Πτοήθηκα; ΟΧΙ!!!!

Και θα σας  σας εξηγήσω ευθύς αμέσως το γιατί…

Ήδη το κοινό μου αυτές τις ημέρες εξαιτίας του giveaway αυξήθηκε σημαντικά. Και πρόκειται για ένα στοχευμένο κοινό που μπορώ να το αξιοποιήσω στο άμεσο μέλλον, έστω και αν δεν πρόλαβα να το κάνω τώρα.
Έχω ακόμα χρονικά περιθώρια για το φετινό Πάσχα.
Και αν ακόμα πάνε όλα στραβά, εξακολουθώ να έχω αξιοποιήσιμο κοινό.

Θέλω λοιπόν με λίγα λόγια να σας πω το εξής… η λύση είναι η ανασύνταξη όχι η υποχώρηση.

Ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά, εντοπίστε τι πήγε καλά, εστιάστε σε αυτό και αξιοποιήστε το με όποιον τρόπο έχετε και μπορείτε!

Είμαστε άνθρωποι, η καθημερινότητα πολλές φορές μας προλαβαίνει και αν τα είχαμε όλα τακτοποιημένα σίγουρα εγώ θα σας έγραφα από κάποια από τις Κανάριες Νήσους κι εσείς ενδεχομένως να μην με διαβάζατε καν γιατί δεν θα χρειαζόταν!

Βρίσκω λοιπόν την ευκαιρία για ακόμα μία φορά να σας θυμίσω να μην τα παρατάτε!

Και αφού είπα όλα τα προσωπικά μου, ας ξαναγυρίσω στο θέμα της συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις και συνδημιουργούς για να κλείσω το θέμα των διαγωνισμών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του είδους των συνεργασιών είναι πρώτα πρώτα ότι έχουμε κοινό στόχο. Είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος και χρόνος για να εξηγήσουμε η μία πλευρά στην άλλη τι ψάχνει. 

Πιστέψτε με αυτό κάνει την όλη διαδικασία εξαιρετικά πιο εύκολη! 

Επιπλέον, κερδίζουν και οι δύο πλευρές στοχευμένο κοινό.

Αυτό κι αν είναι σημαντικό, για όλους τους λόγους που έχουμε εξηγήσει έως τώρα. 

Και τρίτον και τελευταίο, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η συνεργασία μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από τον ανταγωνισμό. 

Όλοι οι δημιουργοί ακόμα κι αν ασχολούμαστε με το ίδιο αντικείμενο, είμαστε μοναδικοί. Έχουμε το προσωπικό μας στυλ, τις δικές μας ιδιαίτερες τεχνοτροπίες, τα ξεχωριστά μας ταλέντα. 

Ακόμα κι αν το θελήσουμε, δεν μπορούμε να γίνουμε ίδιοι. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε με το να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας αφού κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει σύγκριση.

Είναι σαν να προσπαθούμε να συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα. Και τα δύο φρούτα είμαστε, κανένα δεν είναι καλύτερο. Σε άλλους αρέσουν τα μήλα, σε άλλους τα πορτοκάλια, σε άλλους τα κοψίδια… 

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους!

Ενώνοντας όμως τις δυνάμεις μας, κερδίζουμε όλοι.

Μπορεί να σας ακούγεται πολύ συνδικαλιστικό ή πολύ ρομαντικό αλλά δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Είναι ένα γεγονός, που όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους μας!

Do’s & Don’ts

social-media-marketing

Και κλείνουμε με μερικές συμβουλές που ισχύουν ανεξαρτήτως ποιο μέσο θα διαλέξουμε.

Do’s

1. Ευγένεια και ευπρέπεια:

Ό,τι μα ό,τι κι αν ακούσετε/διαβάσετε/δείτε θα παραμένετε πάντα ευγενείς και ευπρεπείς.
Όταν χρειάζεται μπορείτε να είσαστε αυστηροί και σθεναροί, αλλά σε καμία περίπτωση προσβλητικοί και αγενείς.

2. Αμφίδρομη αλληλεπίδραση:

Εκτός από δημιουργοί είσαστε και άνθρωποι. 

Μην ασχολείστε αποκλειστικά με το επαγγελματικό κομμάτι. 

Σχολιάστε σε κάποιες από τις αναρτήσεις των ακολούθων σας, πείτε την γνώμη σας σε δημοσκοπήσεις, δώστε την λύση σε ένα πρόβλημα, απαντήστε σε μία ερώτηση, γελάστε με κάτι αστείο, θαυμάστε κάτι ωραίο. 

Μην το παρακάνετε βέβαια. Σκεφτείτε το ως ένα ποσοστό 75% – 25% όπου 75% είναι η επαγγελματική σας δραστηριότητα και 25% η ανθρώπινη.

3. Ρουτίνα

Βρείτε τον ρυθμό δημοσίευσης που ταιριάζει στις απαιτήσεις της προωθητικής σας στρατηγικής και στις υποχρεώσεις σας και τηρήστε τον με συνέπεια. 

Δημιουργήστε μία ρουτίνα για τους ακόλουθους σας, ώστε να περιμένουν την επόμενη σας δημοσίευση. Να την αναζητούν. 

“Μάθετέ” τους π.χ. κάθε Τετάρτη να περιμένουν την προσφορά της εβδομάδας. Την Πέμπτη την ημέρα των δωρεάν μεταφορικών. Την Δευτέρα την παρουσίαση νέων προϊόντων, κ.λπ.

4. Πειραματισμός:

Δοκιμάστε διάφορα είδη αναρτήσεων. 

Videos, φωτογραφίες, συνδυασμός αυτών, δημοσκοπήσεις, ερωτήσεις, backstages, κ.λπ.

Μελετήστε τα στατιστικά του κάθε τύπου, τα σχόλια που λαμβάνουν (τόσο σε αριθμό όσο και σε περιεχόμενο), το συναίσθημα που προκαλούν. 

Δοκιμάστε ξανά αυτά που δείχνουν να αποδίδουν, τροποποιήστε αυτά που δεν πήγαν τόσο καλά.

5. Επικαιρότητα

Και με τον όρο αυτόν δεν εννοώ τα trends της κάθε εποχής αλλά το τι συμβαίνει γύρω σας. 

Ακόμα κι αν εσείς επαγγελματικά δεν έχετε κάποια σχέση με τα εκάστοτε γεγονότα.
Βγάλτε μία συλλυπητήρια ανάρτηση σε ένα θλιβερό γεγονός (πραγματικά σοβαρή απώλεια, όχι σε κάθε ευκαιρία!), συγχαρείτε κάποιο σοβαρό επίτευγμα, ευχηθείτε καλή επιτυχία π.χ. στην εθνική μας, κ.λπ.

Don’ts

1. Ουδετερότητα:

Σε συνέχεια του αμέσως προηγούμενου, μην αγγίξετε θέματα ευαίσθητα όπως η πολιτική, η θρησκεία, κ.λπ.

Σε τέτοια θέματα, το να προκληθεί καβγάς στα σχόλια της ανάρτησης σας ή να πέσετε κατά λάθος σε γκάφα είναι παιχνιδάκι. 

Και σαφώς δεν το θέλουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Κρατήστε τις προσωπικές σας πεποιθήσεις επ’ αυτών για τον εαυτό σας και στα προσωπικά σας προφίλ τα οποία θα είναι προσβάσιμα μόνο από τους φίλους και την οικογένεια σας.

2. Σεβασμός

Μην βομβαρδίζετε τους ακόλουθους σας με συνεχείς αναρτήσεις. Μην τους προσθέτετε σε ομαδικές συνομιλίες και ομάδες χωρίς να τους ρωτήσετε. Μην στέλνετε προσωπικά μηνύματα χωρίς άδεια και κυρίως χωρίς λόγο.

Σεβαστείτε τους όπως ακριβώς θέλετε να σας σέβονται όταν είσαστε εσείς στην θέση του πελάτη.

3. Live

Μην παρασύρεστε από τους πωλητές διαφορετικών κλάδων.
Όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, οι δημιουργίες σας δεν είναι προϊόν λιανικής. Δεν είναι second hand. Δεν είναι tupper.

Είσαστε καλλιτέχνες και πρέπει να φέρεστε και να προβάλεστε αναλόγως.

Τα live πωλήσεων δεν είναι για εσάς. 

Επιπλέον, δεν έχει και πρακτικό νόημα. Σε αυτά τα live οι θεατές περιμένουν και άλλες τιμές και δεν είναι δυνατόν να κάνετε έκπτωση σε όλες σας τις δημιουργίες.
Εξάλλου, εσείς τι θα δείξετε; Πως χρησιμοποιούμε έναν σελιδοδείκτη; Πως ανάβουμε ένα κερί; Τις δημιουργίες σας, έχετε την σελίδα/προφίλ/κατάστημα για να τις δείξετε. 

Μόνη εξαίρεση, κι αυτό υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να είναι οι δημιουργοί ρούχων και κοσμημάτων.

Αντίθετα, τα live που μπορείτε να κάνετε και είναι και πολύ αποτελεσματικά είναι εκείνα που έχουν να προσφέρουν κάτι.

Π.χ. εσείς που φτιάχνετε καλλυντικά μπορείτε να δείξετε τον τρόπο εφαρμογής τους, ή να προσκαλέσετε μία make up artist και να δώσει συμβουλές στο κοινό σας.

Εσείς που ασχολείστε με την βάφτιση και τον γάμο μπορείτε να πάρετε μία συνέντευξη από μία διοργανώτρια εκδηλώσεων που θα δώσει χρήσιμες συμβουλές.

Όσοι φτιάχνετε προϊόντα για μωρά, έναν παιδίατρο, και πάει λέγοντας.

4. Επιθετική πώληση

Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε μία πώληση είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και μάλιστα δημοσίως.

Π.χ. όταν κάποιος/α δημοσιεύει ένα post αναζήτησης και ζητάει κάτι συγκεκριμένο… το έχετε ή μπορείτε να το φτιάξετε;

Απαντήστε.

Δεν το έχετε; Απλά προσπεράστε. Μην τους δείχνετε ό,τι έχετε διαθέσιμο, μόνο και μόνο για να φανούν τα προϊόντα σας!

Είναι ασέβεια, είναι αγένεια, είναι εκνευριστικό και σπάνια αποδοτικό.

Άλλο παράδειγμα…

Αφήνει κάποιος/α ένα σχόλιο και λέει ότι ενδιαφέρεται για το τάδε ή δείνα προϊόν.

Απαντάτε.

Δεν ανταπαντά.

Μην αρχίζετε τα προσωπικά μηνύματα, ούτε τα σχόλια σε αυτό που δεν σας απάντησαν ήδη.

Με λίγα λόγια μην γίνεστε φορτικοί.

Ακόμα κι αν καταφέρετε να επιτύχετε μία πώληση, αυτή θα είναι και η μόνη από τον συγκεκριμένο πελάτη.

5. Μην βαριέστε!

Αφιερώστε στις δημιουργίες σας τον χρόνο και τον κόπο που τους αξίζουν.

Μην ξεπετάτε τις φωτογραφίες σας με μία λεζάντα της μίας γραμμής. Μην απαντάτε σε ερωτήσεις επιγραμματικά. Μην απαντάτε με αυτό το “αν σας ενδιαφέρει στείλτε μου μήνυμα”. Μην αμελείτε τα hashtags. Μην χάνετε τις ημέρες διαφήμισης, Μην αγνοείτε αναρτήσεις αναζήτησης όπου μπορείτε να απαντήσετε, κ.λπ.

Εσείς θέλετε να πουλήσετε, εσείς πρέπει να τα κάνετε όλα αυτά!

Ναι, είναι μονότονα και κουραστικά πολλές φορές.

Ναι, παίρνουν χρόνο.

Ναι, δεν έχουν πάντα άμεσο αποτέλεσμα.

Είναι όμως το τίμημα της προώθησης των προϊόντων σας.

Δωρεάν διαφήμιση δεν υπάρχει.

Εφόσον και για τον όποιο λόγο δεν επενδύουμε σε χρήμα, επενδύουμε σε κόπο, χρόνο και προσωπική εργασία.

Οι δημιουργίες σας δεν θα πουληθούν από μόνες τους απλά επειδή εμφανίστηκαν κάπου σε μία σελίδα στο διαδίκτυο.

Δεν θα πουληθούν αν δεν τις βλέπει κανείς. Οι δυνητικοί πελάτες σας δεν μπορούν να σας αναζητήσουν αν δεν ξέρουν ότι υπάρχετε. 

Ναι, στην αρχή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Με επιμονή, υπομονή και ευελιξία όμως θα γίνουν ευκολότερα και αποδοτικότερα και μάλιστα πολύ συντομότερα απ’ όσο πιστεύετε!

Σας αφήνω ευχόμενη και πάλι να έχετε όλοι καλές και γλυκές πωλήσεις!

Περιμένω στα σχόλια σας, τις ιδέες και τις παρατηρήσεις σας αλλά και για ποιο θέμα θα θέλατε να μιλήσουμε στα επόμενα άρθρα.
Fashion Design Market
ΆΝΟΙΞΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ!
Picture of Nena

Nena

Μέχρι την επόμενη φορά… δημιουργικά δική σας… 💋💋💋

Κάθε εβδομάδα η Νένα από το Giggles & Smiles ღ μας λύνει απορίες και μας δίνει συμβουλές πως να βελτιώσουμε τις πωλήσεις μας και όχι μόνο! Δημιουργός και η ίδια, και με 15ετή πείρα στην δημιουργία, κατασκευή και προώθηση ηλεκτρονικών καταστημάτων και ιστοσελίδων, γνωρίζει “εκ των έσω” όλα όσα θέλουμε να μάθουμε! *** Στα άρθρα της δεν περιλαμβάνονται affiliate links, έμμεση διαφήμιση, ή προώθηση επί πληρωμή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συγκεκριμένων υπηρεσιών και προϊόντων.
23/03/2025

Σας ευχαριστούμε για το πολύ αναλυτικό και διαφωτιστικό άρθρο.

Avatar for Βικτωρία
Βικτωρία

Response from Sxedio Modas

Εγώ σας ευχαριστώ και που το διαβάσατε και για το σχόλιο σας! Τα εκτιμώ ειλικρινά και τα δύο! ❤

22/03/2025

Πολύ διαφωτιστικά, επεξηγηματικά, αναλυτικά και απόλυτα χρήσιμα. Σε ευχαριστούμε πολύ Νένα που μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου!!!

Avatar for Μαρία Λιαράκου
Μαρία Λιαράκου

Response from Sxedio Modas

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά λόγια! 🤗

Είναι πραγματικά χαρά μου! 💖

21/03/2025

Eυχαριστούμε πολύ για όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας, είναι εξαιρετικά βοηθητικές!

Με εκτίμηση, TeoDor

Avatar for Έλσα Θεοδώρου
Έλσα Θεοδώρου

Response from Sxedio Modas

Χαίρομαι που λέτε ότι βοηθούν! Προσπαθώ να μεταδώσω όσα έμαθα στην πράξη η ίδια, που ρωτούσα και άκρη δεν έβγαζα!

21/03/2025

Τέλειο άρθρο! Αναλυτικό και συγκεκριμένο. Ευχαριστούμε πολύ!

Avatar for Ελένη Τουφεξή
Ελένη Τουφεξή

Response from Sxedio Modas

Ευχαριστώ πολύ! Προσπαθώ να είμαι όσο πιο επεξηγηματική μπορώ! 💖

21/03/2025

Εισαι καταπληκτικη . Τα άρθρα σου πραγματικά είναι θησαυρός πληροφοριων . Ευχαριστούμε

Avatar for ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ
ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ

Response from Sxedio Modas

Εγώ ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Χαίρομαι που τα βρίσκετε χρήσιμα!

Περιμένω να ακούσω ιδέες για τα επόμενα! 🥰

logo icon sxedio modas
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου σας θεωρούν πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.